Einsteintoren

Potsdam, Duitsland, 1920-1924


Vanuit het Zuid-Westen

Klik op de plaatjes voor vergroting en meer info.

Erich Mendelsohn , Germany

De machine, tot nu toe de willige handlanger van dode uitbuiting, wordt tot een constructief element in een nieuw, levendig organisme.

De Einsteintoren behoort tot de vroegste ontwerpen van Menselsohn (1887-1953) en maakte hem op slag beroemd. Het gebouw dankt zijn naam aan de natuurwetenschapper Albert Einstein (1879-1955) wiens relativiteitstheorie hij door spectrale metingen moest verifiëren. Daartoe bevindt zich bovenin de toren een telescoop die het opgevangen licht uit het heelal verticaal door de toren naar beneden leidt. Daar wordt het via een spiegel in horizontale richting verder geleid voor de spectrale metingen in het souterrain van het gebouw.

Karakteristiek voor de toren is zijn plastische vormgeving. Alle afzonderlijke bouwelementen zoals deuren, ramen, trappen en waterspuwers lijken zich uit de totaalvorm te ontwikkelen als organen uit een levend organisme.

Hoewel de toren meestal tot het Expressionisme wordt gerekend, is dit een onmiskenbare karakteristiek van organische architectuur.

Erich Mendelsohn
GERMANY
 meer van deze architect...