Casa Organica

Mexico-Stad, Mexico, 1985


Uitbreiding vanuit de tuin

Klik op de plaatjes voor vergroting en meer info.

Javier Senosiain Aguilar , Mexico

Mijn diepste drijfveer bij architectonische ontwerpopgaven is altijd geweest om een harmonische relatie tussen de mens en zijn omgeving te scheppen. Dit ideaal vormde het beginpunt van een lange zoektocht die uiteindelijk uitmondde in het ‘organische huis’.

Het concept hiervoor werd uit elementaire menselijke behoeften geboren: een geborgen kamer om te slapen met kleedruimte en badkamer en daarnaast een tweede, minder besloten ruimte, voor het sociale leven, om samen te zijn, te eten en te koken.

Voor het ontwerp werd een topografische studie van het terrein gemaakt waarbij in het bijzonder rekening werd gehouden met de bomen zodat deze bij de bouw behouden konden worden.

Al deze overwegingen leidden haast als vanzelf tot een bouwvolume met de ronde contouren van een embryo. Om deze vloeiende vormgeving te kunnen realiseren, werd gekozen voor een constructie van gewapend spuitbeton. In vergelijking met gangbare constructies vraagt deze aardebedekte schaalconstructie slechts een derde van de hoeveelheid bouwmateriaal. Daarbij zorgt hij, in het warme Mexicaanse klimaat, op natuurlijke wijze voor een bijzonder stabiel en aangenaam binnenklimaat.
Javier Senosiain Aguilar

Javier Senosiain Aguilar
MEXICO
 meer van deze architect...